Saturday, February 11, 2012

Vuurdans

Er hing een affiche van de "traditionele" Balinese vuurdans aan de muur van mijn guesthouse. Een beetje typisch voor Bali was het feit dat het geafficheerde uur en de dag van de voorstelling (donderdag in plaats van vrijdag) niet meer klopte. De prijs was ook omhoog gegaan met 30%. Bali is zeker niet langer het backpackersparadijs dat het geweest is, de prijzen zijn zelfs meestal duurder dan in Thailand.

De vuurdans vond plaats in een bijgebouw van een plaatselijke tempel. In tegenstelling tot de tempels in Thailand, vind ik de Balinese variant niet echt veel soeps. Toeristen zijn ook niet echt welkom in een Balinese tempel heb ik de indruk. Als je een sarong aantrekt (lang stuk stof dat je als een rok rond je lendenen hangt) mag je als Belg de bijgebouwen bezoeken, maar in de ceremonie ruimte mag je niet komen. Als je een tempel wil bezoeken is het dus allemaal een beetje ingewikkeld gedoe.

Voor het gebouw waar de vuurdans zich ging voltrekken , moest je geen sarong aantrekken ... een foute toeristenoutfit volstond. De hele vuurdans duurde aardig lang. De mannen zaten in een cirkel rond het vuur terwijl ze onder rythmisch gezang de sierlijk dansende vrouwen begeleidden. Af en toe kwam er ook een man verkleedt als demon de boel een beetje op stelte zetten. De "Balinese acteur" die de rol van demon op zich nam, zat wel verrassend goed in zijn rol ... een genot om naar te kijken.

Het hoogtepunt van de avond was een vuurhaard van kokosnoten, te zien op onderstaande foto. Een man die op een soort bezemsteel met paardenkop zat, danste erom heen. Plotseling ging hij gewoon in het vuur stan, om de smeulende kokosnoten uit elkaar te stampen. De gensters vlogen in de lucht en de toeschouwers waren totaal verrast door deze totaal onverwachte manoeuver.


De uitelkaar gestampte kokosnoten werden vervolgens weer bijeengeveegd, zodat ze weer vuur vatte. De "vuurman" deed zijn kunstje nog enkele keren over, bij de laatste keer dat hij het vuur uiteenstampte belandde er een smeulende kokosnoot in mijn voeten. "Eek a mouse" gewijs stampte ik in een reflex de kokosnoot terug richting hem.

Alsof de weergoden het hadden afgesproken begon het te regen tijdens de vuurdans. Dankzij het overkoepelende dak, werd het vuur gelukkig niet gedoofd. Want zeg nu zelf een vuurdans zonder vuur is een beetje belachelijk.

Symbolisch gezien is het wel logisch dat de Balinezen een vuurdans hebben, want ze leven tenslotte op een "eiland vol met vuur" als vulkanisch eiland. 1 van de actiefste vulkanen op Bali is de 1717 meter hoge mount Batur, de laatste kleine uitbarsting dateert van 2000. Een geweldadige uitbarsting in 1963 doodde duizenden mensen.



No comments:

Post a Comment